Ne igyál víz helyett alkoholt!

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A tartós alvási restancia gyilkos fegyver, erről sokat írtunk már. Lassan rombolja a szervezetet, alattomos módon és sokan már csak a visszafordíthatatlan károkat észleljük. Nem kell így lennie, tudunk enyhíteni a kevés alvás okozta tüneteken, ha ismerjük a hatásmechanizmusokat. Az egyik legfontosabb tény a kialvatlansággal kapcsolatban, hogy dehidratálja a szervezetet, azaz felborul a testünk vízháztartása.

Ne igyál víz helyett alkoholt!

Már egyetlen rövidebb éjszakai alvás oda vezethet, hogy lényeges megnő a vizelet koncentrációja, tehát dehidratáltabbak leszünk, ezt csak tiszta víz fogyasztásával tudjuk némileg ellensúlyozni


A kutatások nem tévednek

20 000 fős mintán végzett amerikai és kínai vizsgálatokból derült ki, hogy a 6 órát vagy annál kevesebbet alvó emberek vizeletének koncentrációja lényegesen magasabb volt, mint a rendszeresen 8 órát alvóké. Tehát, akik csak 6 órát alszanak naponta, azok 16-59%-kal dehidratáltabbak 8 órát pihenő társaiknál – ezek megdöbbentő számok. Ez az állapot akkor is fennáll, ha az illető nem rendszeresen, hanem alkalmanként alszik kevesebbet, tehát már egy éjszakányi rövidített alvási idő is okozhat dehidratáltságot.

 

Inni, inni, inni – de csak vizet!

Az alváshiányban szenvedő ember úgy tudja némileg ellensúlyozni a fáradtságot, hogy a megszokottnál is több vizet iszik. Nem mindenki érez szomjúságot fáradtság idején, ezért ezt tudatosan kell beiktatni a napirendbe, különben a test dehidratáltsága csak fokozódik a nap folyamán. A víz javítja a vese működését, ezáltal a méregtelenítés első számú fegyvere.  A dehidratáltság ugyanis fejfájást okoz és tompítja az érzékelést is, így a figyelmünket, a koncentrációs képességünket rombolja. Ezen felül növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

 

Szembetűnő tünet: a vízhiányos bőr

Kitágult pórusok, száraz, vízhiányos bőr: ezek minden a kialvatlanság jelei, amelyek egyben dehidratációra is utalnak. A bőr a legnagyobb méretű szervünk, egyben a méregtelenítés egyik fő eszköze és ezt a feladatát éjszaka, pihenés közben tudja elvégezni. Amennyiben ezt nem tesszük lehetővé, felborul a bőr vízháztartása, akárcsak teljes szervezetünké. A vasopressin nevű hormon felelős a megfelelő vízháztartás fenntartásáért, ennek a hormonnak a szabálytalan működése okozza a problémát kialvatlan állapotban.

 

Semmiképpen ne alkohollal pótoljuk a hiányt!

Ez nem csupán nyáridőben érvényes tanács. Semmiképpen ne hideg sör vagy alkoholos koktél legyen fejfájás és a fáradtság esetén a frissítő menedék. Az alkohol ugyanis megköti a vérben az oxigént, így nemhogy felfrissülni nem fogunk, de még rosszabb állapotba kerülhetünk. Az éberség fokozásához pedig ne kávét igyunk, hanem kevésbé dehidratáló zöld teát, melynek hatása elnyújtottan jelentkezik ugyan, de hosszabb ideig frissen tart majd.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alvás, romló életminőség, dehidratáció

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.