Immár száz esztendeje tologatjuk az óra mutatóját előre meg hátra

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Egy órányi időeltolódás egy hétnyi átállást igényel. Utazások alkalmával tapasztaljuk leginkább ennek a hátrányait, mert előnyökről nem nagyon beszélhetünk, ez belátható. Sok morgolódás kíséri az idén március 31-ére és október 27-re eső óraátállításokat. Június 21-én van a nyári napforduló. Ez azt jelenti, hogy a legrövidebb éjszakát aludhatjuk át, de ettől még nem lesz alvási restanciánk. Hogy van tehát, hogy az óraátállítást megérezzük, a rövidebb éjszakát pedig alig?

Immár száz esztendeje tologatjuk az óra mutatóját előre meg hátra

Egyre többen kételkednek az óraátállítás létjogosultságában


Az óraátállítás az orientációs képességünkre hat

Egy órányi különbség pro vagy kontra nem kevés idő, emiatt válunk dezorientáltakká egy rövid időre. Alvási ciklusunkat is megzavarja, hiszen a korábbi kelés vagy éppen a későn kezdődő nap kizökkent a megszokott ritmusunkból. Az emberek nem reagálnak egyformán az időeltolódásra, sokunk szervezetét megviseli az egy órányi kilengés. A napfordulók természetes ciklusa viszont elenyésző időmennyiséget torzít, így nem érzékeljük kritikusnak a hatását.

 

1916 óta alkalmazzák – ideje lenne abbahagyni?

Elsősorban energiatakarékossággal magyarázzák az óraátállítás jótékony hatását: az egy órával több természetes világítással jelentős mennyiségű áramot spórolhatunk meg. Az energiatakarékosságot ma már vitatják, és sokan kiállnak amellett, miszerint az emberi szervezetet jobban megterheli az időeltolódás, mint amennyi hasznunk valójában van belőle, emiatt lobbiznak annak eltörlése mellett. 1916-ban az Egyesült Államokban vezették be, röviddel utána el is terjedt a Föld többi országában, tehát egy 100 éves gyakorlatnak lehet vége, ha úgy döntünk, békén hagyjuk a vekker mutatóját.

Immár száz esztendeje tologatjuk az óra mutatóját előre meg hátra

Az óraátállítást követő néhány napon sokkal több autóbaleset történik, az időeltolódás a szigorú időbeosztás alapján élőket viseli meg a legjobban


Miért éppen az alvást zavarja meg?

Valójában az alvási és ébrenléti ciklusba szól bele az egy órányi „idő-játék”. Szubjektív időérzékünk ugyanis azt mondja, hogy ideje már lefeküdni vagy éppen felkelni és a valóságban az óramutató másra int. Kognitív disszonanciába kerülünk saját szervezetünk jelzései és a környezet konkrét iránymutatása alapján. Ez növeli frusztrációnkat és dekoncentráltakká válhatunk a nap folyamán.

 

Miért káros?

A statisztikai adatok szerint az óraátállítás utáni pár napban, egy hétben sokkal több az autóbaleset, mint általában, emiatt tekintik rizikófaktornak az óraátállítást. A számokon túl éppen a rendszeres napirend szerint élő emberek számára okoz több problémát, őket viseli meg a leginkább. A rendszertelenség megterheli a szervezetet, ezt pedig mi sem mutatja jobban, mint a több műszakban vagy éjszaka dolgozó emberek megbetegedési és elhalálozási viszonyszámai.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alvás, álom, óraátállítás, pihenés, frusztráció

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.