Hogyan aludjunk el 15 perc alatt?

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy a könnyebb elalváshoz és a tökéletes pihenéshez inkább csendre vagy inkább a kedvenc zenéinkre van szükségünk. Úgy tűnik, nagymértékben függ a lelkiállapotunktól és a személyiségünktől is, illetve alvási szokásainktól is, tehát a zene is és a csend is jótékony lehet.

Hogyan aludjunk el 15 perc alatt?

Mindenképpen szükség van arra, hogy az agy pihenési fázisra váltson, ezt a legkönnyebben komolyzene segítségével érjük el, de a világi zene instrumentális darabjai is beválhatnak


A gyerek ringatójára nekünk is szükségünk van

A ringatózás és a dalolás segít az ellazulásban és nem csak a gyerekek élvezhetik jótékony hatását. Vannak olyan zeneszámok, amelyek kifejezetten hozzájárulnak az agy alfa-hullámainak működéséhez, hatásukra könnyebben el tudunk aludni. Aki tehát egy nagyon stresszes nap után úgy érzi, hogy a csendben csak felerősödnek a napi élmények hatásai, túlságosan is éber még a tudata és forgolódik az ágyban, annak érdemes kipróbálnia a nyugtató zenét. Mivel az elalvást nem lehet erőltetni, hiszen nem tudatos tevékenység, a zene ebben segíthet, erőfeszítés nélkül.

 

Éberebb alvóknak csendre van szükségük

Sokan vagyunk rosszalvók, akikre az éjszaka apró neszei is ébresztőóraként hatnak. Számunkra áldásos körülmény a tökéletes csend, feltéve, ha ezt meg tudjuk teremteni. Remélhetőleg nem utcafrontra néz a hálószoba ablaka és nincs otthon egy izgága háziállat sem, aki éjszaka is motoszkál, esetleg belopakodik a hálóba is. Segít a hangszigetelésben a sötétítés is, illetve az elektronikus készülékek – beleértve a telefont is – száműzése az alvótérből. A füldugó hasznosnak tűnhet, de nem ajánlott, mert használatával az éjszaka hosszú órái alatt a hallójáratok nem szellőznek, így akár fülgyulladást is kaphatunk.

 

15 perc alatt elaludni? Lehetséges egyáltalán?

A „recept” szerint egy egészséges felnőtt lámpaoltás után negyed órával már az alvás első fázisában kellene tudjon pihenni. Bárcsak mindannyian képesek lennénk erre! Annyi stresszt kell feldolgoznunk a nap folyamán, hogy ez szinte rekordnak tűnhet, persze vannak szerencsés kivételek, akiknek gyerekjáték az elalvás. A zenét éppen ezért szokták gondolatelterelőnek ajánlani: agyunk kellemes rezgéseket kap, kellemes hangulatú dallamokkal lassul le a feszített tempóból és kerülünk egyre lazább állapotba a megnyugtató zene által. Arra vigyázzunk, hogy halk zenét hallgassunk és lehetőleg ne fülhallgatóval.

 

Alvásproblémák esetén kifejezetten ajánlott a zene

Kutatások szerint a zene kifejezetten segít az alvásproblémákkal küzdőknek: a Semmelweis Egyetemen végzett vizsgálatban két csoportot teszteltek. Az egyik csoport fél órán keresztül hangoskönyvet hallgatott, a másik klasszikus zenét. A zenét hallgatók körében szignifikánsan rövidült az elalvási idő és javult az alvásminőség. Tehát, elsősorban instrumentális zenét érdemes altatóként használni, nem a szöveges zeneszámok és tartalmak fognak ellazítani. Mozart, Bach, Chopin jó választás lehet, de a jazz és blues rajongóira akár Chet Baker muzsikája is andalítóan hat.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alvászavar, alvás, zene, ringatás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.