Ha este nem kávézol, elkerülheted az alvás közbeni rándulásokat

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Látott már valaki kisbabát összerezzenni alvás közben vagy felnőttet, aki egy fárasztó nap után végre álomba szenderül és egyszer csak, mint akit megijesztenek, beleremeg? Mindannyian tapasztaltunk ilyesmit és ez néha vicces, néha egészen ijesztő formát tud ölteni olyannyira, hogy felébreszti az alvó embert. Ezt nevezzük hipnikus rándulásnak, ami valójában önkéntelen izom-összehúzódás: oka egyelőre ismeretlen, előfordulásának mérséklésére többféle tippet is olvashatunk.

Ha este nem kávézol, elkerülheted az alvás közbeni rándulásokat

A hipnikus rándulások az izmok túlságos ellazulása miatt következnek be – az egyik elmélet szerint


A felnőttek 70%-át érinti

Az Amerikai Alvástudományi Akadémia szerint a felnőtt lakosság 70%-a tapasztalt már hipnotikus izomrángást, de gyermekeknél is előfordulnak ilyen tünetek. Okait egyelőre találgatják, de abban minden alváskutató egyetért, hogy a nyugodt alvás ideális körülményei csökkentik a hipnikus rángások gyakoriságát.

A retikulásris aktiváló rendszer működése

Ébrenlét és alvás átmenetét az ún. retikuláris aktiváló rendszer szabályozza, amely az agytörzsben található. Működése során olyan idegsejtek kerülhetnek ingerületbe, amelyek jellemzően a már ernyedt végtagokat mozgatják, sokszor fel is ébresztve a félálomban lévő embert. Ha tehát valaki arra ébred, hogy összerándult, valószínű a retikuláris aktiváló rendszer „tréfájának” az áldozata.

Ha este nem kávézol, elkerülheted az alvás közbeni rándulásokat

A túlságosan kimerült szervezetben gyakrabban jelentkeznek az alvás közbeni izomrándulások.


Zuhanás az alvásba

Létezik egy másik elmélet is az önkéntelen izomrángásokra vagy elalvási myoclonusra, hogy tudniillik a szervezet zuhanásként éli meg az izmok elernyedését, és így védekezik ellene: egy hirtelen rángástól felébredünk. Bár ennek az elméletnek nincs tudományos magyarázata, az könnyen belátható, hogy a szervezet összetett és bonyolult rendszere megsínyli a hirtelen állapotváltásokat.

Hogyan előzhetjük meg a hipnikus rángásokat?

Valószínű, nem tudjuk teljesen kizárni, megszüntetni, hiszen még az okai sem tisztázottak, annyi viszont egészen biztos, hogy a különböző stimulánsok elhagyásával megkönnyítjük a nyugodt, önkéntelen izom-összehúzódások nélküli alvást. A közvetlenül lefekvés előtti fizikai aktivitás vagy kávé- és teafogyasztás, illetve a különböző filmek bizonyíthatóan nyugtalanabb alvást eredményeznek. Az alkohol és a nikotin nem különben károsítja a szervezetet, így természetesen a pihenési, regenerálódási lehetőségeinket is korlátozza. Nehéz túlbecsülni a fény és az elektromos készülékek kék fényének, illetve kisugárzásának a hatását, maga fény ugyanis figyelmeztetés az agy számára, hogy nappal van, így aktivitásra készteti.

Ha este nem kávézol, elkerülheted az alvás közbeni rándulásokat

Azzal, hogy a pihenéshez kényelmes körülményeket teremtünk biztosíthatjuk, hogy zavartalanul alusszuk át az éjszakát


Kimerültség is okozhatja a gyakori izomrángásokat

A hipnikus rándulások legvalószínűbb okát a fáradt, kimerült szervezet reakciójaként értékelik: aki krónikus kimerültségben szenved és gyorsan elalszik, gyakrabban tapasztalhatja az alvás minőségét mindenképpen befolyásoló automatikus izomrángásokat. Ebből még nem következtethetünk betegségre, de a nyugtalan alvás hosszú távon okozhat egészségügyi problémákat. Könnyíthetünk a helyzetünkön a kényelmes és ergonómiai szempontból is egészséges fekhely kialakításával, illetve a megfelelő alvási környezet biztosításával. Egyrészt nagyobb eséllyel tudjuk kipihenni magunkat, másrészt pedig a fekvési pozíció és a test nyomáspontjainak megfelelő elhelyezkedése tehermentesíti a szervezetet, ezáltal könnyebb alvást tesz lehetővé.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alvás, álom, testsúly, gerinc, pihenés, matrac, fekvőhely

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.