Férfi vagy? Told le az alsód!

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Nehezebben alszanak el, több minden befolyásolja alvási ciklusukat – ilyenek a nők. Hamarabb elalszanak és mélyebben alszanak – ilyenek a férfiak. A nemi különbségek az alvás terén is megnyilvánulnak, érdemes tudni róluk.

Férfi vagy? Told le az alsód!

A nőket jobban megviseli a napi gondok megoldása, ezért nehezebben merülnek álomba és éberebben alszanak


Éberebb alvás, több alvásproblémával

Általánosságban is elmondható, hogy a nők nehezebben alszanak el, nem tudnak olyan mélyen aludni, mint a férfiak és több alvásproblémával kell megküzdeniük. A havi menstruációs ciklus sem könnyíti meg a dolgot, ráadásul ebben is komoly egyéni különbségeket tapasztalhatunk. Az alvási restanciák másik nyilvánvaló oka, hogy a gyermeknevelés és a háztartás teendői még mindig nagyobbrészt a nőket terhelik és bár megosztott figyelmük rendkívüli hatékonyságot biztosít a mindennapok szétszórtságában, mindenkinek csak 24 órából áll a nap.

 

A korral a minőség is romlik

A női életkor előrehaladtával az elalvás egyre nehezebbé válik és az alvási problémák is súlyosbodhatnak. Ennek egyik oka a menopauza által felborított egyensúly: hőhullámok, ízületi problémák, légzészavarok tarkíthatják az éjszakai mélyalvás fázisát. Pedig minél idősebb egy ember, annál nagyobb szüksége volna a minőségi pihenésre, ugyanis az kielégítő mennyiségű és kifogástalan minőségű alvás csökkenti az öregedés tüneteit és segít az életerő megőrzésében.

 

A férfiaknak külön ajánlott

A minél lazább alvóruha, különösen az alsó öltözetnek kell szellősnek, lengének lennie. A jobb anyagcsere érdekében akár el is hagyhatjuk az alsónadrágot alvásnál. Fontos ugyanis, hogy a medencetájék vérellátása a lehető legszabadabban működhessen, illetve, hogy a férfi ivarszervek ne melegedjenek túl a zárt hálóruhától. A herék hőmérséklete mindig alacsonyabb kell, hogy maradjon, mint testünk többi részéé, hogy ivarsejtjeink ne szenvedjenek károsodást.

Férfi vagy? Told le az alsód!

A férfiak bár mélyebben alszanak, az alvási apnoéban szenvedők éjszaka gyakran felébrednek. A túlsúly is nehezítheti a pihenést, ugyanis a vérellátás nehezebb


Túlsúlyra való hajlamból adódó különbség

A férfiaknál a túlsúlyra való hajlam alvási apnoét eredményezhet, a nőknél viszont inszomniát és nyugtalan láb szindrómát tapasztalnak nagyobb arányban. Hangos, egyenetlen horkolás, hirtelen levegővétel – ez jellemző az alvási apnoéval küzdő férfiak éjszakai alvására. A túlsúly egyébként is megnehezíti a pihenést, mert a szív és ezáltal a többi szerv vérellátása is nehezebbé válik. Gyakori panasz – különösen féloldalas alvóknál – a zsibbadás, amire aztán fel is ébrednek. Ez nemektől függetlenül jelentkezhet.

 

Mi a teendő alvászavar esetén?

Először nézzünk szét az otthonunkban! Az alvási környezet tisztasága, a megfelelő minőségű matrac és a levegő minősége – mind enyhíthetnek az alvási gondokon. Amennyiben viszont egy héten háromszor tapasztalunk kialvatlanságot vagy a tünetek egy hónapja fennállnak már, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Magyarországon kiváló alvási centrumok működnek, ahol segítenek beazonosítani a problémák okát és meghatározni a nem csak tüneti kezelés módját is.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alvás, álom, pihenés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.