Ezt ne feledd, ha nem akarsz morcosan ébredni!

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Rossz napja van, vagyis bal lábbal kelt fel – szoktuk mondani, amikor valaki kedvetlen, morcos. Mindannyian voltunk már hasonló állapotban és ismerjük, milyen érzés rosszul kezdeni a napot vagy ezt a mondatot hallani, ha idegesek vagyunk. Vajon honnan ered a mondás?

Ezt ne feledd, ha nem akarsz morcosan ébredni!

Ha el akarjuk kerülni, hogy rosszkedvűen ébredjünk aludjunk jól, mert aki jól pihen, stresszmentesebb életet él


Babonából örökmondás?

Ma már nem így gondoljuk, de a XX. század közepéig makacsul élő hiedelem szerint, aki bal lábbal lépett le az ágyról, arra régen kellemetlen események várományosaként tekintettek. A babona párja, hogy csakis akkor lehetett valaki sikeres a napi teendőiben, ha jobb lábbal lép ki az ajtón, de a lóvásárra induló ménnek is jobb lábbal kellett kilépnie az istálló ajtaján ahhoz, hogy a vásár sikeres legyen.

 

A bal oldal nem szerencsés

Nem csak a mi nyelvünkben, de az európai folklórban is felleljük a bal oldalhoz kapcsolódó negatív sztereotípiákat, előítéleteket. A magyar nyelvben például a balszerencse, balsors szavak is őrzik ennek a babonának a nyomait. Mondhatni univerzális jellege onnan ered, hogy a bal kezünk rendszerint ügyetlenebb, mint a jobb, ezért a bal oldalunkhoz negatív érzéseket asszociált a primitív szemlélet. Nyilván, a hiedelem a nemtudásból fakad: a primitív ember nem tudta megmagyarázni a jelenséget, hogy tudniillik a jobb oldalunk „ügyessége” a bal agyfélteke munkája.

 

Mi kell ahhoz, hogy ne bal lábbal keljünk?

Pihentető alvás és stresszmentes élet. Az első reális, az utóbbi viszont ideális lehet csupán. A stressz teljes kiiktatására aligha tudunk példát mondani, de nem is ezzel van a gond. A debilizáló stressz kártékony csupán, a facilitáló, azaz jobb teljesítményre serkentő stressz a mi érdekeinket szolgálja. A pihentető alváshoz pedig megfelelő környezet és persze kiváló minőségű matrac is szüksége. A környezet szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, akárcsak a jól megválasztott matrac jelentőségét.

 

A bal oldalon való alvás kifejezetten egészséges

A bal oldal becsületét visszaállítandó az orvosok is azt tanácsolják, hogy aki oldalfekvéshez szokott, válassza a bal oldalát. Terhesség és túlsúly esetén mindenképpen ez a pozíció javasolt, hiszen így tudjuk biztosítani a szív, a máj és a nyirokrendszer megfelelő működését. Nem utolsó sorban az emésztésnek is jót tesz (könnyebben eljut a salakanyag a vékonybélből a vastagbélbe) és elmúlnak tőle a refluxos tünetek is. Persze, így horkolásra is kevesebb az esélyünk.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alvás, alvászavar, romló életminőség

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.