Az újraolvasás jobban segíti az elalvást, mint az új részek

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A gyermeknek esti mese, a felnőttnek pedig a nap lezárását, a megnyugvást és a kikapcsolódást szolgáló esti olvasmány jár elalvás előtt. Ízlés dolga is, de nem csupán: néhány fontos kizáró tényezőt is vegyünk figyelembe éjszakai nyugalmunk érdekében, amikor olvasnivalót viszünk az ágyba pizsamaosztáskor.

Az újraolvasás jobban segíti az elalvást, mint az új részek

Azért nem jó nagyon izgalmas olvasmányt választani elalvás előtt, mert egész éjszaka ezen fog kattogni az agyunk, sőt, megeshet, hogy nem tudjuk letenni a könyvet, emiatt másnap nagyon fáradtak leszünk


Nyugalomra törekszünk, nem izgalomra vágyunk

Az ágyban átélt izgalmak más élményszférához tartoznak, ne az esti olvasással pótoljuk. Ilyenkor inkább az ellazulás, a napi gondoktól való távolmaradás és távolságtartás a fő cél és a pihentető, nyugodt éjszaka. Szükségünk lesz némi önismeretre tehát, hogy jól válasszunk. Tudnunk kell, mitől érezzük magunkat a legjobban és milyen témák hatnak ránk megnyugtatóan. Az is lehet, hogy versimádóként a költészet egy-egy remekbe szabott darabja hozza el a megnyugvást, ettől kerülünk meditatív állapotba. Mások éppen egy Örkény egypercestől kapcsolódnak ki vagy Alice Munro novelláitól. Nincs egységes recept, csak saját hangulat és ízlés szerint megválasztott jó olvasmányok léteznek.

 

A nagy drámákat hagyjuk máskorra

A legizgalmasabb részek a legkecsegtetőbbek. Sokat olvasó ember jól ismeri az érzést, amikor türelmetlenül fellapozza a könyvet, hogy megtalálja a drámai végkifejletet, de inkább ne spoilerezzünk. Alvásidőre nem is szabad ilyesmit időzíteni, mert az elménk azzal lesz elfoglalva, hogy elképzeli a szaftos részleteket. Ez minden, csak nem pihenés. Ha nagyregényeket olvasunk, a felvezető részek, a jellemrajzok, a leírások vagy éppen egy-egy helyzet megoldásai jó időzítéssel kerülhetnek napunk végére. Ezek ugyanis magyarázatul szolgálnak a könyv eseményeire, jelenségeire és nem kell sokat töprengenünk további megoldásokon. A leíró részek – különösen a természeti képek – olykor andalítóan hatnak, el is álmosíthatnak bennünket, ami csak jót tesz egy hosszú nap után. Ne aggódjunk, amiért nem fogunk mindenre pontosan emlékezni, amit olvastunk. Az élmény a lényeg, nem a tűpontos felidézés.

 

Kedvencek újraolvasása? Jöhet!

Kinek-kinek megvannak a saját legesleg-olvasmányai, amelyeket időnként fellapoz és újraolvas. Ezek a lelki és szellemi mankók segítenek túljutni a mindennapok nehézségein és megőrizni belső egyensúlyunkat. A lét elviselhetetlen könnyűsége Milan Kundera tollából például sokunk kedvence és nem a cselekménye miatt. Atmoszférája, nyelvezete, emberi kérdései megérintenek, és időről-időre szükségünk van arra, hogy felidézzük sorait. Esténként elővehetjük, és egy-egy rész újraolvashatunk, legnagyobb örömünkre. Van, aki Rejtő regényeire esküszik, másoknak pedig Tolsztoj vagy Bulgakov szerez örömet sokadjára is. Nem vagyunk egyformák, de abban megegyezhetünk, hogy az újraolvasás szinte már terápiás hatással bír.

 

Új könyvet kezdeni?

Alig várjuk már, hogy a régóta vágyott olvasmányba belekezdhessünk és végre elaludtak a gyerekek? Persze, hogy ezt fogjuk tenni! Szerencsés esetben jó a könyv és alig tudjuk abbahagyni: ilyenkor kössünk egyezséget és hagyjunk holnapra is a csemegéből. Egyszerű önmegtartóztatás, de valamikor pihennünk is kell – ez belátható. Ha végigolvassuk az éjszakát, annak holnap kemény böjtje lesz és a holnap esti olvasószeánsz garantáltan elmarad, nem érdemes. Annál is inkább, hiszen az olvasás elsősorban a feldolgozó-tevékenység révén hatékony: adjunk időt az élmények leülepedésére is!

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alvás, álom, pihenés, munka, hátfájás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.