A porszívózás árthat a matracnak!

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A matrac – anyagától függően – reagál a környezet jelenségeire és a bánásmódra, amelyben éjszakánként részesítjük. Súlyunk és testünk kipárolgásai, esetleges betegségeink, a szellőztetés mértéke és a szoba levegőjének minősége egyaránt befolyásolják matracunk „jóllétét”. Érdemes megóvnunk és tisztán tartanunk, hiszen ideális esetben napunk legértékesebb egyharmadában számítunk rá.

A porszívózás árthat a matracnak!

A matrac egészsége szoros kapcsolatban áll a mi pihenésünk minőségével, ezért óvjuk a matracunkat huzattal, takaróval és rendszeres szellőztetéssel


A matrachuzat és a matracvédő szerepe

A betét nyers belső szerkezetét, anyagát mindenképpen be kell csomagolnunk ahhoz, hogy használható legyen. A matrachuzat éppen erre való és matractól függően létezik ideális változat a megfelelő burkoláshoz. Néhány szempontból mindegyiknek meg kell felelnie az elvárásoknak: rugalmas, könnyen tisztítható anyagból készüljön és jól szellőzzön. Olyan matracot válasszunk, amelynek készítői magát a huzatot is elkészítik, akár egyedi igény szerint is, mint például a Matrackuckó manufaktúrájában. A matrachuzatra érdemes egy matracvédő takarót is választani, hogy ne kelljen túlságosan gyakran mosni a matrachuzatot.

 

A helyes matracszellőztetés szabályai

Naponta felemelni a matracvédőt, hogy szellőzzön a matrac: ez az alap. Havonta egyszer felemelni a matracot, hogy mindkét oldala szabadon szellőzhessen: ezt leginkább nagytakarításkor tudjuk megvalósítani. Valahányszor betegek vagyunk, átmosni a matrachuzatot is: ez egyszerűen a minimális higiéniai elvárás felépülést követően. Nem akarjuk, hogy a betegséggel járó baktériumok megtelepedjenek a fekhelyen és további problémákat okozzanak. Ahogy az is természetes, hogy a hálóruhát és az ágyneműt is hetente mossuk.

 

Milyen tisztítószereket használhatunk?

Hatalmas mázlink van, hiszen ma már sok és sokféle természetes tisztítószerrel válthatjuk ki a nem túl kíméletes kemikáliákat. A mosódiótól a növényi kivonatokból készült bio tisztítószerekig széles a paletta. Jól tesszük, ha a matrachuzatot és az ágyneműt, hálóruhát, matracvédőt nem vegyszerekkel mossuk, így a tisztálás után sem maradhatnak bennük olyan irritáló anyagmaradványok, amelyek kellemetlenségeket, akár allergiás reakciókat is okozhatnak. Egyszerűbb tisztításnál a sima víz is sokat segít vagy az ecetes öblítés, ami még fertőtlenít is. nem mindenki bírja az ecet illatát, ezért választhatunk illatmentes bio mosószert. Klórt vagy klór bázisú tisztítószereket semmiképpen ne használjunk, mert nagymértékben roncsolják a textíliákat.

 

Csínján a porszívózással!

A matrac belsejét érdemes portalanítani, mielőtt felhúznánk rá a frissen mosott huzatot. A portalanítást célszerű porszívóval végezni, de vigyázzunk a szívóerő beállítására! Nem szabad túlságosan intenzívre, erős fokozatra állítani a porszívó szívóerejét, mert roncsolódhat a habszivacs réteg. A folttisztításnál ugyanez a helyzet: amikor egy friss foltot próbálunk eltávolítani, fújjuk be folttisztítóval az érintett területet, és engedjük hatni a szert, majd alacsonyabb fokozatról indulva közepes intenzitásig tekerjük a porszívó szívóerejét és így távolítsuk el a szennyeződést.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : matrachuzat, matrac, alvás, allergia, pihenés, hátfájás, huzat, gerinc

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.