A narkolepszia és, amit érdemes tudni róla

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Alvási rohamok, állandó fáradtság: röviden ezt jelenti a narkolepszia, amely az alvászavarok között is az egyik legveszélyesebb tünet-együttes, a REM alvás fázisának szabályozási zavara. Okait – akárcsak a többi alvászavarét – nem ismerjük teljes mértékben, vizsgálatát poliszomnográfiás készülékkel végzik, alvászavarokra specializált centrumokban. Ettől függetlenül és éppen ezért komolyan kell venni a tüneteket, hogy elkerülhessük a tragédiákat.

A narkolepszia és, amit érdemes tudni róla

Az alvásroham bármikor rátörhet a betegre, nem szabályozható ezért életveszélyes


A narkolepszia tünetei

Fáradtság, állandó álmosság, hallucinációk, kataplexia (erős érzelmek által kiváltott izomtónus-csökkenés) és az ismétlődő nappali alvásrohamok: ezek a narkolepszia jellemző tünetei. Viccesnek tűnhet, a Kontroll című filmből ismert jelenet, amikor Muki (Pindroch Csaba)  folyton elalszik, de a valóságban ez ugyanígy előfordulhat vezetés közben is, ami életveszélyes lehet. A tünet-együttes minden kétezredik embert érint, bár a legtöbbjük nem is jut el orvoshoz vagy ha igen, nem feltétlenül ismerik fel a betegséget. A nappali elalvási rohamok fő jellemzője, hogy leküzdhetetlen, kontrollálhatatlan ingerként törnek rá az emberre, a legváratlanabb helyzetekben. Mindegy, hol vagyunk, mit csinálunk, nem tudjuk szabályozni.

Mi áll a narkolepszia hátterében?

Az EEG vizsgálatok kimutatták, hogy a narkoleptikus szekvenciák idején az alvásnak az álom-fázisa lép fel, meglepetésszerűen. A „páciens” ilyenkor az ijedtség vagy az extrém öröm-érzet által kiváltott izomtónus-változás által összeesik, elernyed és egy ideig – jellemzően pár percig – alszik. Ébredéskor ún. hipnagog hallucinációkat, álomképeket lát, amelyeket nem tud pontosan megkülönböztetni a valóságtól. Minél szélsőségesebbek a tünetek, annál könnyebb a diagnózis meghatározása: a kataplexia, az alvási paralízis és a hipnagog hallucinációk egyértelműen narkolepsziára utalnak.

A narkolepszia és, amit érdemes tudni róla

Az alvás mindössze pár perc hosszú csupán, az ébredéskor látott álomképeket a betegségben szenvedők nem tudják megkülönböztetni a valóságtól


Kiket érint, és mikor jelentkezik?

Főként fiatal felnőttkorban jelentkeznek az első tünetek, amelyek sok esetben inkább kezeletlen depresszióra hasonlítanak, ezért is nehéz felismerni az alvászavarnak ezt a formáját. Valójában a mindennapi rutinok kezdenek sérülni az állandó álmosságérzet miatt, így fokozatosan csökken a teljesítmény. A diagnózis sokszor 10-15 évet is igénybe vehet, de érdekes módon a tünetek 60 év fölött enyhülni látszanak. Kezelésében stimulánsokat és antidepresszánsokat alkalmaznak, hiszen az okok ismerete nélkül csak tüneti enyhítésre vállalkozik az orvostudomány. Nem is tartják gyógyíthatónak, viszont az életminőséget igyekeznek javítani a tüneti kezelésekkel.

A narkolepszia és, amit érdemes tudni róla

A narkolepsziát az orvostudomány még nem fejtette meg, gyógyíthatatlannak tarja, ezért az orvosok csak tüneti kezelésekbe bocsátkoznak


Aranyszabályok az alvászavarok megelőzésében

Bármilyen formában jelentkezik az alvászavar, idegrendszeri és pszichés háttere nyilvánvaló. Aranyszabályként elmondhatjuk tehát, hogy a nyugodt, optimális stressz-szinten tartott életmód és a pihenéshez kialakított ideális környezet lényegesen csökkenti az alvászavarok kialakulását. A minőségi fekhely, a gerinc és a végtagok megfelelő alátámasztása, a jól szellőző matrac és a kellő időben lecserélt ágybetét mind-mind hozzájárul a minőségi alvásélményhez, ezáltal a szervezet regenerálódását támogatja. A narkolepsziában szenvedők életmódján sokat könnyít például, ha nappal is beiktatnak tervezett alvásidőket: 2-3 óránként 10-15 percet és ha a reggeli felkelést és az esti lefekvést is ugyanabban az órában rendszeresítik.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alvás, alvászavar, munka, matrac

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.