A légkonditól is fájhat a derekad!

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Vártuk, eljött és gőzerővel teszi próbára szervezetünket a nyár. Legfőbb gondunk a nagy hőmérséklet-ingadozásokból és a hosszú kánikulákból fakadó kellemetlenségek: vérnyomás-problémák, izzadás és az ilyen körülmények között nehezített pihenés. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban, azaz a nagy kánikulában a leggyakoribbak a szív- és érrendszeri megbetegedések krízisei, az utcai rosszullétek és egyéb, akár súlyosabb tünetek. Sokat tehetünk a megelőzés érdekében már azzal is, ha megtanulunk pihenni a kánikulában.

A légkonditól is fájhat a derekad!

A tisztálkodás és a felfrissülés ugyanolyan fontos, mint a kellemes hőmérsékletű szoba meg a jó minőségű fekhely


Hűtsük a szobát – ésszerűen!

Nem a légkondicionálás a tökéletes megoldás, de extrém esetben erre is szükség lehet. Amennyiben a mesterséges hűtés mellett tesszük le voksunkat, ne feledjük, hogy a belső hőmérséklet és kinti közötti különbség semmiképpen ne legyen több 8-10 °C foknál. Szervezetünket ugyanis nem csupán a konstans hőség, hanem a hirtelen hőmérsékletváltozás is megterheli, sőt: szédüléshez, ájuláshoz, súlyos esetben agyvérzéshez is vezethet a hidegből a nagy melegbe való kilépés. Pihenés szempontjából a 20 °C fok körüli hőmérséklet az ideális, maximum 17-18 °C fokra hűtsük a szobát és vékony takarót használjunk. A túlzott klímahasználat ún. „klímareumás” tüneteket okozhat: nyaki merevség, ízületi fájdalmak, megfázásos tünetek stb.

 

Váltózuhany, hideg-végződéssel

Testünk – és lelkünk is – kellemesen felfrissül, ha lefekvés előtt alaposan átdörzsöljük magunkat egy mosdókesztyűvel a meleg vizes zuhany alatt, majd egyre hűvösebbre állítjuk a hőfokot és végül fél percig hideg vizet engedünk magunkra. A mosdókesztyűt lehetőleg natúr szappannal kenjük be és azzal súroljuk végig végtagjainkat, törzsünket, nyakunkat, hogy a bőr minden elhalt hámsejttől és persze izzadságtól megszabaduljon: így könnyebben fog tudni lélegezni és méregteleníteni az éjszaka folyamán. A hideg zuhany pedig összehúzza a pórusokat és lehűt, így a vékony takaró alá bújva kényelmesnek érzékeljük majd a fekhelyet.

 

Megfelelő matrac nélkül nem fog sikerülni

A könnyen melegedő matracokba hamar beleizzadunk, a régi matrac nem elég friss és kifeküdtük már, a kényelmetlen fekhely pedig lehetetlenné teszi a minőségi pihenést. A nyári kánikulához megfelelő keménységű, jól szellőző és könnyen tisztítható matracvédővel ellátott matracra lesz szükségünk. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek a legkeményebb fekhely lesz kényelmes, sokkal inkább a saját hátunknak és alvási szokásainknak megfelelő fekhely a lényeg és a megfelelő szellőzés. A matracvédőt pedig gyakrabban kell mosnunk, mint téli időszakban, amikor kevésbé izzadunk. A hálóruha ugyanilyen fontos: természetes anyagból készült vékony öltözet legyen, amit annyiszor cseréljünk, mossunk, ahányszor csak szükséges. Izzadékonyabbak számára a napi váltás ajánlott.

 

Mellőzzük az alkoholfogyasztást!

Lefekvés előtt mindenképpen, különösen a sör nehezíti a szabad légzést és a pihenést, de semmilyen alkohol nem tesz jót szervezetünknek a nagy melegben. A sörivás igen megtévesztő, mert egyrészt alkoholtartalma alacsonyabb a többi innivalóénál, másrészt behűtve nagyon jól esik, ám megköti az oxigént a vérben és ezáltal a sejtek oxigénellátását gátolja, ami a regenerálódás rovására megy, tehát erősebben érezzük majd a másnaposság hatásait. A borfélék és a párolt szesz két különböző irányban befolyásolják a vérnyomást: a bor felviszi, a pálinka pedig csökkenti, tehát a nagy hőségben egyiket sem javasolt fogyasztani. Lefekvés előtt pedig a fent említett okokból semmiképpen.

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alvás, romló életminőség, álom, gerinc, fekvőhely

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.