A holland alvószekrénytől a franciaágyig

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Ülve aludni ma is szoktunk, csak általában kényszerűségből: elalszunk egy unalmas előadáson, az autó hátsó ülésén vagy éppen a meetingen, ami inkább ciki, mint követendő példa. Nem így a 17. századi Hollandiában vagy Lappföldön, illetve a Középkorban, amikor az ülve alvás szokása általános volt. A franciaágy kiváltsága későbbi találmány és inkább a 18. századtól kezdve indul világhódító útjára.

A holland alvószekrénytől a franciaágyig

Az ágyban alvás a gazdagok kiváltsága volt. Amíg a tehetősek kényelmes melegben töltötték az éjszakát, addig a szegények a földön vagy az ülőkamrákban hajtották álomra a fejüket


Sötétségért, melegért és helyhiány miatt

A fél év világosság idején nehéz volt úgy besötétíteni a szobát, hogy pihentető legyen az alvás, erre találták ki a szekrényágyakat, amelyeknek két másik fontos funkciójuk is volt: melegebb környezetet biztosítottak és helytakarékosak voltak. A holland ágyakat a falba épített alvószekrényként alakították ki, így sikerült a legtöbb helyet megspórolni a szobában és persze az ágyon is, hiszen ezek a fülkék olyan rövidek voltak, hogy csakis ülve lehetett bennük aludni. Ezt az ágytípust váltotta fel az oszlopos, baldachinos, magasított ágy, nehéz függönyökkel: a franciaágy őse.

 

Funkciók szerint sem egyforma

A rómaiak igen találékonyak voltak, ágyazásban is. Minden funkcióra külön ágytípust használtak: a kamraágyat (lectus cubicularis) rendes alváshoz használták, az étkezésekhez, vagyis oldalfekvéshez a lectus discubitorius volt gyakorlatban, amelyen az előkelő középső helyet a rangban legmagasabban álló foglalhatta el, míg tanulási célokra a lectus lucubratoriust választották. A pórnép persze a 16. századig a földön aludt, az ágyakat a felsőbb társadalmi rétegek honosították meg az európai kultúrában.

 

Babona elleni orvosság

Az ülve alvás nem egyszerűen helyhiány miatt volt általános a középkorban: attól tartottak, hogy a fekve alvó emberért eljön a halál, így érthető, hogy nem kockáztathattak. Emiatt aztán felpolcolták magukat párnákkal – ennek emléke tovább él nyelvünkben: ez a derékalj. Az ágyak elhelyezésében ezzel szemben praktikus szempontok vezettek: a pódiumra helyezéssel lehetett melegebben tartani a fekhelyet, emiatt látjuk a középkori ágyakat emelvényszerű építményen.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : alvászavar, életminőség, alvás, álom, ágy

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Hahn Gábor

Azt álmodtuk, hogy minden ügyfelünk jól alszik, de az álom átváltozott végül egy olyan küldetéssé, mely révén egész Magyarország jól alszik. Tartson velünk, és ezen az oldalon információinkkal, tudásanyagainkkal, személyre szabott szakértői tanácsokkal segítünk Önnek, szeretteinek és egész Magyarországnak jól aludni!
Facebook: Aludj jól Magyarország | Youtube: Matrackuckó

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekről

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.